Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki w piwnym sosie

Składniki:

    • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
    • 4 cebule
    • natka pietruszki
    • jajko
    • łyżka masła
    • bułka tarta
    • oliwa
    • szczypta cukru,
    • 1 rozpuszczona kostka rosołowa
    • szklanka jasnego piwa
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • mąka

Sposób przygotowania:
2 cebule obrać drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, cebulą i natką, dodać przyprawy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Uformować kształtne klopsy i obtaczać je w mące. Resztę cebuli pokroić i zeszklić na maśle posypując cukrem. Następnie zalać piwem i bulionem. Zagotować a następnie dusić przez  kilkanaście minut. Klopsy obsmażyć na maśle z oliwą Obsmażone klopsy dodać do sosu  i dusić przez 15 minut na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *