Składniki:
-
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- 4 cebule
- natka pietruszki
- jajko
- łyżka masła
- bułka tarta
- oliwa
- szczypta cukru,
- 1 rozpuszczona kostka rosołowa
- szklanka jasnego piwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- mąka
Sposób przygotowania:
2 cebule obrać drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, cebulą i natką, dodać przyprawy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Uformować kształtne klopsy i obtaczać je w mące. Resztę cebuli pokroić i zeszklić na maśle posypując cukrem. Następnie zalać piwem i bulionem. Zagotować a następnie dusić przez kilkanaście minut. Klopsy obsmażyć na maśle z oliwą Obsmażone klopsy dodać do sosu i dusić przez 15 minut na małym ogniu.