Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
- 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
- 50 dag surowej białej kiełbasy
- 4 jajka na twardo
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 1,5 łyżki majeranku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- sól i pieprz mielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać da żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.