Składniki:
- udziec wieprzowy
Marynata:
Składniki:
- 2 łyżkisos sojowy ciemny
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki czerwonego octu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- czosnek
- cebula
- 2 dkg soli na każdy kilogram mięsa
- 2,5 grama cukru na każdy kilogram mięsa
- łyżeczka ziaren pieprzu
- 6 jagód jałowca
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
Sposób wykonania marynaty:
Pokroić jarzyny i cebulę, czosnek poddusić na 2 łyżkach oliwy. Dodać sól, pieprz, jałowiec, listki laurowe, ocet i wino, sos sojowy gotować przez 15 minut. Ostudzić
Marynowanie:
Zalewą zalać mięso. Przykryć, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Kilkakrotnie w ciągu dnia odwracać.
Pieczenie:
Udziec obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, Wlać marynatę, wstawić do wygrzanego do 180 – 200 stopni C piekarnika. Piec 20 minut na każde pół kilograma wagi mięsa polewając sosem. Podać w całości na desce, odkroiwszy kila pierwszych plastrów. Obok położyć gałązki jałowca. Jeśli podajemy na gorąco w sosjerce podać zredukowany i zagęszczony zasmażką sos z pieczenia.