Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony udziec wieprzowy ala dzik

Składniki:


  • udziec wieprzowy

Marynata:

Składniki:


  • 2 łyżkisos sojowy ciemny
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • czosnek
  • cebula
  • 2 dkg soli na każdy kilogram mięsa
  • 2,5 grama cukru na każdy kilogram mięsa
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 6 jagód jałowca
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

Sposób wykonania marynaty:
Pokroić jarzyny i cebulę, czosnek poddusić na 2 łyżkach oliwy. Dodać sól, pieprz, jałowiec, listki laurowe, ocet i wino, sos sojowy gotować przez 15 minut. Ostudzić
Marynowanie:
Zalewą zalać mięso. Przykryć, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Kilkakrotnie w ciągu dnia odwracać.
Pieczenie:

Udziec obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, Wlać marynatę, wstawić do wygrzanego do 180 – 200 stopni C piekarnika. Piec 20 minut na każde pół kilograma wagi mięsa polewając sosem. Podać w całości na desce, odkroiwszy kila pierwszych plastrów. Obok położyć gałązki jałowca. Jeśli podajemy na gorąco w sosjerce podać zredukowany i zagęszczony zasmażką sos z pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *