Składniki:
- ½ kg baraniny
- 4 łyżki oleju
- 5 dag słoniny
- cebula
- łyżka mąki
- 1 szkl octu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlać ocet oraz 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia.
Wówczas włożyć mięso i dodać przyprawy.
Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z zalewy i naszpikować słupkami słoniny.
Prószyć je solą i posypać mąką po czym obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Obsmażone mięso podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem.
Gdy jest już prawie miękkie wlać do niego śmietanę wymieszana z mąka.
Gotować jeszcze chwile do zgęstnienia sosu.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4