Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ½ szkl czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso pokroić w gruba kostkę, którą oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mace.Następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą.Wówczas podlać mięso odrobiną wody i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.Pod koniec duszenia dodać liść laurowy ora ziele angielskie i wlać wino.Gdy mięso jest już prawie miękkie zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody oraz dodać koncentrat pomidorowy.Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Liczba porcji: 5