Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ragout wołowe z pieczarkami

 

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • 10 pieczarek
  • cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szkl śmietany
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć ją solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w mące.
    Następnie przesmażyć mięso na połowie rozgrzanego masła.
    Wówczas podlać mięso woda i dusić pod przykryciem.
    W między czasie obraną cebulę posiekać a pieczarki pokroić na plasterki i razem przesmażyć na reszcie masła po czym dodać do mięsa Podkoniec duszenia.
    Wlać jeszcze śmietanę wymieszaną z mąką oraz koncentratem pomidorowym.
    Dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *