Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panettone Włoski smak słodyczy

 

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 32 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg masła
  • 10  dkg margaryny
  • 10 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • szklanka mleka
  • waniliowy olejek
  • 5 dkg drożdży
  • 30 dkg bakalii/rodzynki, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie.

Sposób wykonania:

  1. Ciepłe mleko drożdże, cukier i mąkę pszenną wymieszać, odstawić. Utrzeć żółtka z cukrem, olejkiem waniliowym i solą. Mąki przesiać, wlać żółtka i rozczyn. Zagnieść ciasto, wlać roztopione masło, wyrabiać, aż zacznie odchodzić od palców i odstawić w ciepłe miejsce. Rozwałkować prostokątny płat. Wyłożyć bakalie, zwinąć i odstawić w formie do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać orzechami. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *