Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka duszone w kapuście

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • ½ kg białej kapusty
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 ½ szkl rosołu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Żeberka dokładnie oczyścić po czym podzielić na mniejsze porcje, które natrzeć solą oraz pieprzem.
Następnie obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu.
Wówczas je wyjąć a na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę.
Podsmażoną przełożyć do garnka, dodać połowę poszatkowanej kapusty pozbawionej głąba.
Ułożyć na niej podsmażone żeberka i przykryć resztą kapusty.
Całość podlać rosołem i dusić na małym ogniu do miękkości żeberek.
Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *