Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z dyni na bulionie

Składniki:

  • ½ kg miąższu z dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • ½ szkl śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
  • pestki dyni


 

Sposób wykonania:
Dynię pokroić w kostkę, dodać do niej połowę masła i zalać całość bulionem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż dynia zacznie się rozpadać.
Wówczas całość przetrzeć przez sito.
Następnie pozostałe masło rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim mąkę i przełożyć do zupy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na koniec zaprawić jeszcze śmietaną.
Przed podaniem posypać pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *