Składniki:
- ½ szkl zakwasu na żur
- kawałek kiełbasy
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- łyżka mąki
- ¾ szkl śmietany
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz
- 3 jajka
Sposób wykonania;
Obraną włoszczyznę pokroić i razem z cebulą wrzucić do garnka.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i zalać całość wodą.
Trzymać na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie przecedzić wywar i dodać do niego zakwas.
Ponownie zagotować i dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz majerankiem.
Następnie kiełbasę pokroić w plasterki i przesmażyć je na rozgrzanym oleju.
Natomiast jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek przekroić wzdłuż na połówki.
Do każdego talerze wrzucić po kilka plasterków kiełbasy i dwie połówki jajka.