Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjny żurek wielkanocny

Składniki:

  • ½ szkl zakwasu na żur
  • kawałek kiełbasy
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • ¾ szkl śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka

 

Sposób wykonania;
Obraną włoszczyznę pokroić i razem z cebulą wrzucić do garnka.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i zalać całość wodą.
Trzymać na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie przecedzić wywar i dodać do niego zakwas.
Ponownie zagotować i dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz majerankiem.
Następnie kiełbasę pokroić w plasterki i przesmażyć je na rozgrzanym oleju.
Natomiast jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek przekroić wzdłuż na połówki.
Do każdego talerze wrzucić po kilka plasterków kiełbasy i dwie połówki jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *