Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biały barszcz gotowany na boczku

Składniki:

  • 2 łyżki mąki żytniej
  • ½ l wody przegotowanej
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • kawałek boczku
  • ½ l żuru butelce
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • sól


 

Sposób wykonania:
Do mąki wlać ciepłą przegotowaną wodę, dokładnie wymieszać i przelać do kamiennego garnka.
Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie obrać włoszczyznę i razem z boczkiem wrzucić do garnka.
Zalać wodą, wrzucić jeszcze listek laurowy  i ugotować wywar.
Wówczas wywar przecedzić i wlać do niego żur i zaprawkę w mąki oraz wody.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Doprawić do smaku czosnkiem roztartym razem z solą.
A przed podaniem wrzucić jeszcze boczek pokrojony w kostkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *