Składniki:
- 2 łyżki mąki żytniej
- ½ l wody przegotowanej
- ½ pęczka włoszczyzny
- kawałek boczku
- ½ l żuru butelce
- łyżka mąki
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
Sposób wykonania:
Do mąki wlać ciepłą przegotowaną wodę, dokładnie wymieszać i przelać do kamiennego garnka.
Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie obrać włoszczyznę i razem z boczkiem wrzucić do garnka.
Zalać wodą, wrzucić jeszcze listek laurowy i ugotować wywar.
Wówczas wywar przecedzić i wlać do niego żur i zaprawkę w mąki oraz wody.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Doprawić do smaku czosnkiem roztartym razem z solą.
A przed podaniem wrzucić jeszcze boczek pokrojony w kostkę.