- Sola filet – ok. 1 kg
- Cetfish – 300 g
- Krewetki – 200 g
- Marchew – 250 g
- Por – 100 g
- Szpinak św. – 2 pęczki
- Koniak Martell – 150 ml
- Pieprz biały – do smaku
- Sól – do smaku
- Ziemniaki – 800 g
- Śliwka – 700 g
- Porto – 100 ml
- Imbir św. – 100 g
- Mango Chutney – 150 g
- Cukier perłowy – 150 g
- Cebula biała – 1 kg
- Ocet balsamico – 100 ml
- Białe wino – 150 ml
- Cytryna – 3 szt.
- Tabasco – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z cetfisha i krewetek przygotować farsz z dodatkiem jullienów z marchewki, pory oraz ziół. Filety z soli lekko naciąć i delikatnie rozklepać, zamarynować koniakiem, białym winem i przyprawami. Szpinak sparzyć. Rozłożyć folię, delikatnie posmarować masłem, ułożyć na niej cieniutkie paski marchewki, następnie solę i szpinak oraz wcześniej przygotowany farsz. Całość szczelnie zawinąć i gotować w wywarze ok. 15 min. Ze śliwek, cebuli, mango i przypraw przygotować śliwkowy Chutney. Z koniaku Martell, białego wina i octu balsamicznego, sporządzić sos. Ziemniaki obrać i przygotować "spaghetti", usmażyć w głębokim tłuszczu.
Całość staranni wyporcjować i ułożyć na talerzu.
Anna Szatkowska, Wojciech Pawlak