Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sola faszerowana

Składniki:
(6 porcji)

  • Sola filet – ok. 1 kg
  • Cetfish – 300 g
  • Krewetki – 200 g
  • Marchew – 250 g
  • Por – 100 g
  • Szpinak św. – 2 pęczki
  • Koniak Martell – 150 ml
  • Pieprz biały – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Ziemniaki – 800 g
  • Śliwka – 700 g
  • Porto – 100 ml
  • Imbir św. – 100 g
  • Mango Chutney – 150 g
  • Cukier perłowy – 150 g
  • Cebula biała – 1 kg
  • Ocet balsamico – 100 ml
  • Białe wino – 150 ml
  • Cytryna – 3 szt.
  • Tabasco – do smaku

Sposób przyrządzenia:
Z cetfisha i krewetek przygotować farsz z dodatkiem jullienów z marchewki, pory oraz ziół. Filety z soli lekko naciąć i delikatnie rozklepać, zamarynować koniakiem, białym winem i przyprawami. Szpinak sparzyć. Rozłożyć folię, delikatnie posmarować masłem, ułożyć na niej cieniutkie paski marchewki, następnie solę i szpinak oraz wcześniej przygotowany farsz. Całość szczelnie zawinąć i gotować w wywarze ok. 15 min. Ze śliwek, cebuli, mango i przypraw przygotować śliwkowy Chutney. Z koniaku Martell, białego wina i octu balsamicznego, sporządzić sos. Ziemniaki obrać i przygotować "spaghetti", usmażyć w głębokim tłuszczu.
Całość staranni wyporcjować i ułożyć na talerzu.

Anna Szatkowska, Wojciech Pawlak 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *