Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Selerowy krem

 

Składniki:

 

  • seler
  • 1 l rosołu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka kuleczek groszku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Seler obrać ze skórki i pokroić go w plastry.
Wrzucić je do gorącej wody z dodatkiem soli oraz pieprzu.
Gotować na małym ogniu do miękkości około 25 minut.
Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem.
Wówczas wlać rosół i całość doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać mąkę wymieszaną w mleku i jeszcze raz zagotować.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać śmietanę lekko ubita z żółtkiem.
Przed podaniemdla ozdoby wrzucić kilka kulek groszku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *