Składniki:
• duży kurczak około 1,8 kg
• 12 listków świeżej szałwia
• 6 – 7 łyżek oliwy
• 2 cebule
• 2 główki czosnku
• 2 listki laurowe
• 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
• 1,5 szklanki bulionu domowego
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wewnątrz solą i pieprzem.
Skórę piersi ostrożnie oddzielić od mięsa, podważając palcem, po czym wsunąć pod spód 6 listków szałwia, po 3 z każdej strony. Następnie spiąć kurczaka wykałaczkami lub metalowymi szpilkami. Skrzydełka i udka związać na krzyż nicią tak, by nie odstawały. Posmarować całość łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfannie.
Główkę czosnku przekroić w poprzek, drugą podzielić na ząbki i obrać. Listki laurowe, posiekane cebule oraz resztę szałwi i czosnek włożyć do brytfanny. Oliwę podgrzać i polać kurczaka.
Piec w temperaturze 220ºC. Po 15 minutach wlewać stopniowo wino i bulion.
Od czasu do czasu polewać kurczaka wytworzonym sosem. Upieczonego kurczaka i główkę czosnku przełożyć do żaroodpornego naczynia, trzymać w wyłączonym piekarniku.
Usunąć z brytfanny szałwię i listki laurowe, resztę sosu wraz z ząbkami czosnku przelać do rondelka i zmiksować.
Sos zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Kurczaka i czosnek ułożyć na dużym półmisku, polać sosem.