Składniki:
• 1 sprawiony kurczak (1,2 kg)
• sól
• pieprz
• 2 cebule
• 2 pęczki szałwi
• półtorej szklanki rosołu drobiowego
• 50 dag marchewek
• 50 dag cukini
• 4 dag boczku (w plasterkach)
• 2 ząbki czosnku
• 1/41 jogurtu
• skórka otarta z połowy cytryny
• łyżka soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem (od środka i na zewnątrz). Cebulę pokroić w dużą kostkę. Połowę szałwi pokroić, wymieszać z połową cebuli, nafaszerować kurczaka. Umieścić w brytfannie, wsunąć do piekarnika, wlać pół szklanki rosołu. Piec godzinę i 15 minut w temperaturze 200ºC. Marchewki i cukinie pokroić w plastry.
Po 20 minutach pieczenia obłożyć kurczaka boczkiem i całymi listkami szałwi.
Dookoła mięsa umieścić warzywa i resztę cebuli. Wlać pozostały rosół, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować dip jogurtowy: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i skórką cytrynową.
Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kurczaka wyjąć z brytfanny, podawać z dipem.