Składniki:
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 szkl wody
- 2 szkl soczewicy
- liść laurowy
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 45 dag frankfuterek
- 2 łyżki octu winnego
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler.
Po około 5 minutach wlać wodę, dodać soczewicę oraz liść laurowy.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone frankfruterki i gotować ostanie 10 minut.
Na koniec zdjąć zupę z ognia i wymieszać z octem.