Składniki:
- 1 ½ kg dorsza
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 6 ziemniaków
- 10 szkl wody
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 4 łodyżki pietruszki z natką
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 6 kromek bagietki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liść laurowy, tymianek, majeranek, natkę pietruszki.
Wlać wodę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Całość doprowadzić do wrzenia i dodać rybę pokrojoną na kawałki.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.
Przed podaniem wyjąć listek laurowy.
A do każdego talerza włożyć po bagietce.