Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 80 dkg wędzonego boczku
- 25 dkg pieczarek
- 1 ½ szklanki słodkiej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 1 duża cebula
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Boczek pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w talarki, pieczarki pokroić w cienkie plastry. Do żaroodpornego naczynia wkładać kolejno boczek, ziemniaki, cebulę i grzyby doprawiając każdą warstwę solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu zapiekanki powinny znaleźć się ziemniaki. Naczynie zamknąć pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C na około 50 minut. Wyjąć zapiekankę, podlać śmietaną i jeszcze zapiekać 10 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.