Składniki:
• 1,5 kg baraniny z udźca lub combra
• 8 dag słoniny
• pieprz
• 4 dag masła
• 1/8 szklanki octu
• pół szklanki śmietany
• tarta bułka
zalewa:
• ocet
• ziele angielskie
• pieprz
• liście laurowe
• imbir
• ziarna jałowca
Sposób przyrządzenia:
Combrem nazywa się wierzchnią część przy grzbiecie, po obu stronach.
Comber lub mięso z udźca opłukać, obrać z błon i żył, skroić zbędny tłuszcz.
Przygotować lekkiego octu z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem, imbirem lub jałowcem i zalać mięso.
Wynieść do piwnicy na 2 – 3 dni, przewracać codziennie. Na trzeci dzień wyjąć z octu, wypłukać w tej samej zalewie, nasolić, naszpikować słoniną, posmarować pieprzem i po godzinie piec na rożnie.
Najpierw polewać masłem roztopionym pół na pół z octem, a później kwaśną śmietaną.
Na krótko przed końcem pieczenia obsypać bułką, tartą. Można również piec w brytfannie, polewając wytworzonym sosem.