Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łatwa zapiekanka kapuściana

Składniki:

  • 4 plastry boczku
  • 45 dag mielonej wołowiny
  • liście białej kapusty
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 szkl ugotowanego ryżu
  • 80 dag kiszonej kapusty
  • słoik sosu pomidorowego

Sposób wykonania:
Boczek przesmażyć na rozgrzanej patelni na chrupko po czym go odłożyć i przesmażyć mięso.
Następnie na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodproengo rozłożyć liście aby całe dno było nimi zakryte.
Posypać je pokruszonym mięsem mielonym a na nim ułożyć plastry boczku.
Dodać jeszcze posiekana cebulę i oprószyć solą, solą czosnkową oraz pieprzem.
Na wierzch rozłożyć warstwę ryż i przykryć go kiszoną kapustę.
Przykryć całość liśćmi kapusty i zalać całość pomidorowym sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *