Składniki:
- 225 g mąki z proszkiem do pieczenia
- szczypta soli
- 1 ½ łyżeczki miałkiego cukru
- 150 g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 375 g twarożku
- 6 łyżek greckiego miodu
- 3 jajka
- ½ łyżeczki cynamonu
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- plasterki cytryny
Sposób wykonania:
Przesianą z solą mąkę posiekać razem z masłem po czym dokładnie wyrabiać aby ciasto przypominało okruchy chleba.
Wówczas dodać wodę i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto po czym owinąć je folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie twarożek przetrzeć przez sito i dodać do niego, miód, jajka, cynamon , skórkę i sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać.
Natomiast ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy.
Przykryć papierem pergaminowym i obciążyć fasolą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
Po tym czasie papier z fasolą zdjąć i piec kolejne 5 minut.
Na sam koniec rozłożyć nadzienie na tarce, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ostatnie 30 minut.