Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 op drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 125 g greckiego miodu
- olej słonecznikowy
- cynamon
Sposób wykonania:
Do robota kuchennego wsypać mąkę, dodać skórkę pomarańczową, drożdże oraz sól.
Wyrabiać ciasto w trakcie dolewając odrobinę wody aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyrabiać co najmniej 10 minut po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W miedzy czasie do rondelka wlać miód, sok z cytryny i 1łyżke wody.
Całość mieszać trzymając na małym ogniu aż składniki się płaczą, odstawić.
Następnie z wyrośniętego ciasta nabierać duża łyżką ciasto i wrzucana olej rozgrzane do 180 stopni.
Smażyć partiami około 2-3 minut aż pączki się zarumienią.
Przed podaniem polać miodowym syropem.