Składniki:
- 400 g mąki
- ½ łyżeczki sody do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 300 ml oliwy
- 75 g miałkiego cukru
- starta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
- ½ łyżki cynamonu
- 175 g greckiego miodu
- 125 ml wody
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
Sposób wykonania:
Oliwie ubić razem z cukrem po czym dodać sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Następnie dodać mąkę przesianą razem z sodą, cynamonem, goździkami, solą oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć ciasto na blat i dokładnie wyrobić.
Z powstałego ciasta formować małe owalne ciasteczka, które układać na blasze.
Widelcem zrobić dekoracyjnie nacięcia i wstawić ciastka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
W między czasie do rondelka wlać wodę oraz cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, wówczas syrop zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Powstałym syropem polać ciasteczka po upieczeniu i posypać je zmielonymi orzechami wymieszanymi z cynamonem.