Składniki:
- 20 dag mięsa drobiowego
- 2 łyżki kaszy perłowej
- włoszczyzna
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki oregano
- 1 grzybek suszony
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do garnka z 2 litrami wody włożyć mięso.
Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, kaszę, suszony grzybek i kostkę bulionową.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę.
Trzymać na małym ogniu około 1 godziny po czym dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować jeszcze przez 20 minut.
Na sam koniec mięso pokroić na mniejsze kawałki i powrotem wrzucić do zupy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano majerankiem oraz posiekanym czosnkiem.