Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbki drobiowe w wytrawnym winie

Składniki:

  • ½ kg wątróbek
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta białego mielonego pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  •  

Sposób wykonania;
Do wina dodać zioła prowansalskie, wymieszać i zalać nim wątróbki.
Odstawić na kilka godzin.
Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną w piórka cebulę po czym wrzucić wątróbki odsączone z marynaty i smażyć około 15 minut.
W między czasie w rondelku rozgrzać masło, wówczas wrzucić do niego cząstki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Udusić po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec wątróbki przełożyć na półmisek, wokół ułożyć cebulę oraz jabłka i oprószyć całość  solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *