Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nóżki wieprzowe w piwie

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych nóżek, pociętych w poprzeczne kawałki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 4 dkg margaryny, lub smalcu
  • ½ szklanki jasnego piwa

Sposób wykonania:
Nóżki  wieprzowe dokładnie umyć, obsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać pokroić w grube plastry, usmażyć na tłuszczu, często podlewając sosem z pieczenia, przełożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C.  Pod koniec  pieczenia podlać  piwem, zwiększyć ogień do maksimum i przy otwartym piekarniku zapiekać, aż staną się chrupiące. Doskonale smakują z kopytkami i sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *