Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwne

Nóżki wieprzowe w piwie

Składniki: 1 kg wieprzowych nóżek, pociętych w poprzeczne kawałki sól, pieprz do smaku 1 duża cebula 4 dkg margaryny, lub smalcu ½ szklanki jasnego piwa Sposób wykonania: Nóżki  wieprzowe dokładnie umyć, obsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać pokroić w grube plastry, usmażyć na tłuszczu, często podlewając sosem z pieczenia, przełożyć do nagrzanego…

Szynka w piwnym cieście

Składniki: 10 plastrów szynki drobiowej ½ litra piwa 3 jajka 2 szklanki mąki sól olej Sposób przyrządzenia: Z piwa, mąki, jajek i szczypty soli miksujemy ciasto. Każdy plasterek szynki zwijamy w rulonik. Na patelni rozgrzewamy olej. Ruloniki z szynki, maczamy w cieście i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Wykładamy na półmisek z papierowym…

Szynka w piwnym cieście

Składniki: 10 plastrów szynki drobiowej ½ litra piwa 3 jajka 2 szklanki mąki sól olej Sposób przyrządzenia: Z piwa, mąki, jajek i szczypty soli miksujemy ciasto. Każdy plasterek szynki zwijamy w rulonik. Na patelni rozgrzewamy olej. Ruloniki z szynki, maczamy w cieście i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Wykładamy na półmisek z papierowym…

Piwo w kuchni

Wśród krajów o dużej tradycji i kulturze piwowarskiej jak: Niemcy, Czechy, Benelux, Skandynawia, Alzacja czy Anglia z Irlandią, piwo jest od stuleci ważnym składnikiem wielu potraw kulinarnych. Nie stronią od piwa kuchnie innych narodów w tym i Kuchnia Polska, proponując nam znane od dawna lecz niestety zapomniane smaczne potrawy z dodatkiem piwa. Właściwości zdrowotne, odżywcze, oryginalny smak – piwa znane są od dawna i obok wina jest ono doskonałym uzupełnieniem bogactwa kulinarnego wielu potraw i przysmaków. Aby naprawdę poznać i zasmakować piwnych specjałów, najlepiej jest uczestniczyć w słynnych piwnych świętach, festynach tak chętnie organizowanych w przytoczonych wyżej krajach gdzie piwo jest często narodowym trunkiem. W piwnej kuchni należy zasadniczo rozróżnić potrawy i dania, w których składnikiem jest piwo, nie mylić z potrawami i przystawkami do piwa, bo jest to zupełnie osobny rozdział. Piwo podobnie jak wino wprowadza do potraw trochę alkoholu i tak np. mięso staje się bardziej soczyste, piwo rozpuszcza tłuszcze ryb a wprowadzone do ciast i wypieków sprawia że są one pulchniejsze i mają specyficzny smak i aromat.
Piwo inaczej …
Niewątpliwie najbardziej popularnym daniem na świecie z udziałem piwa są … zupy. Nie ma kraju, który nie miałby w swoim menu zupy piwnej. Alexander Dumas w swym słynnym dziele Wielki Słownik Gastronomiczny, dzieli zupy piwne na pięć głównych rodzajów i tak
1– klasyczna ze śmietaną, żółtkiem i mąką kukurydzianą,
2– z arakiem i jabłkami w tzw. koszulkach, bez żółtek ,
3– holenderska z udziałem ciemnego piwa, białego wytrawnego wina z gałką muszkatołową
4– polska z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną,
5– szwajcarska z duszoną na maśle cebulą z dodatkiem bulionu i jasnego piwa, chętnie podawana z tartym serem i posiekanym czosnkiem.
Do klasyki tematu potraw z piwem zaliczyć trzeba karpie po alzacku i niemiecku, comber zajęczy po belgijsku, angielskie i irlandzkie gotowane mięsa, puddingi i galaretki oraz welsh rabbit – zapiekanki z piwem i serem. Ceniona jest dortmundzka zupa jarzynowa z piwem, czeski rosół z kury a’la Pilsen z selerami i grzybami, słynne alzackie filety śledziowe w piwie, potrawka barania irish stew specjalność irlandzka. Dla lubiących gotować i smakoszy podaję kilka klasycznych przepisów kulinarnych z kuchni różnych krajów, oczywiście z udziałem piwa, życzę smacznego !
Ludwiku do rondla – z piwem