Składniki:
- 4 nieduże cukinie
- 4 średnie cebule
- 3 pomidory
- 15 dkg sera pleśniowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól czosnkowa, sól zwykła do smaku
Sposób wykonania:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Ser zmiksować z żółtkami, przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Powstałą masą posmarować cukinie. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na dwóch łyżkach masła, posolić. Rozgrzać piekarnik. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć cebulą, ułożyć na niej cukinie i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem udekorować plasterkami pomidorów.