Składniki:
- ½ kury
- 250 g wołowiny
- 250 g kości wołowych
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 kalarepy
- 1 seler
- 2 pomidory
- 1 słodka papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 30 g suszonych grzybów
- 100 g zielonego groszku
- 4 jajka
- 15 g makaronu
- 100 g pieczarek
- sól
- kilka ziaren pieprzu
Sposób wykonania:
Wołowinę z kośćmi i kurą zalać 3 litrami wody.
Doprowadzić do wrzenia po czym doprawić solą do smaku.
Trzymać na ogniu około 30 minut, w trakcie odszumować i dodać czosnek, paprykę w proszku, zieleninę, pieprz oraz suszone grzyby.
Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa, wówczas zdjąć z ognia, wlać łyżkę ziemnej wody i odstawić na 5 minut.
Po tym czasie przecedzić zupę i dodać do niej makaron, pokrojone pieczarki oraz warzywa.
Gotować do miękkości warzyw i makaronu po czym dodać mięso z kury oddzielone od kości.
Na sam koniec wbijamy delikatnie jajka i trzymamy jeszcze na ogniu do momentu, aż białko się zetnie, żółtko powinno pozostać płynne.