Składniki:
- 1 średnia główka kapusty
- 15 dag kaszy jęczmiennej
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka smalcu
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę opukaj. Na jedną porcję kaszy weź 2 porcje wody, dodaj sól, część majeranku, gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, odstaw. Boczek pokrój na plastry, połowę pokrój w kostkę, dodaj 1/2 łyżki smalcu, zrumień. Dodaj cebulę, zeszklij, wlej do kaszy, dodaj przyprawy i wymieszaj. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb i w dużym naczyniu sparz. Oddziel poszczególne liście. Odsącz wodę, wytnij „nerwy” liści, nałóż kaszę i zawiń.
Rondel wysmaruj resztą smalcu, ułóż zawinięte gołąbki, przykryj plastrami boczku i podlej kilkoma łyżkami wody, piecz w piekarniku. Podawaj jako samodzielne danie z sosem pomidorowym lub jako dodatek do czystego żuru.