Składniki:
- 1 cebula
- 5 dag wędzonki
- 5 dag pieczonego mięsa
- 1 łyżka ziarenek jałowca
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- ½ szkl białego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
Mięso pokroić na małe kawałki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać pokruszone jagody jałowca oraz posiekaną cebulę.
Po kilku minutach dodać jeszcze marchew i seler starce na tarce.
Gdy warzywa się zarumienia zalać całość 1 szklanką bulionu i trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie zagęścić sos zasmażką zrobioną z mąki przesmażonej na mące.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz winem.