Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos jałowcowy z wędzonką

Składniki:

  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonki
  • 5 dag pieczonego mięsa
  • 1 łyżka ziarenek jałowca
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ½ szkl białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na małe kawałki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać pokruszone jagody jałowca oraz posiekaną cebulę.
Po kilku minutach dodać jeszcze marchew i seler starce na tarce.
Gdy warzywa się zarumienia zalać całość 1 szklanką bulionu i trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie zagęścić sos zasmażką zrobioną z mąki przesmażonej na mące.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *