Składniki:
- 20 dag kaszy kukurydzianej
- 20 dag boczku
- 1 cebula
- 10 dag bryndzy
- 10 dag szynki wędzonej
- 1 łyżka masła
- 3 – 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Sposób przyrządzenia:
Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować.
Gotować kaszę na bardzo małym ogniu 30 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać, posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Wymieszać kaszę z boczkiem, bryndzą i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Przełożyć kaszę do naczynia. Szynkę pokroić w paseczki, ułożyć na wierzchu i zapiekać 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Podawać z surówką.