Składniki:
- 1/2 kg. białej ryby
- 1 papryka
- 1 por
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- łyżka mąki
- kilka listków natki pietruszki
- listek laurowy
- pieprz
- 1o1/2 litra wody
Przygotowanie:
Rybę kroimy w plastry jednakowej wielkości. Por siekamy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na równe krążki i grubości 1cm.Do garnka wlewamy wodę, a gdy się zagotuje dodajemy warzywa, pieprz, sól i listek laurowy. Całość gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy rybę. Gotujemy całość 10 minut. Następnie wywar łączymy ze śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i doprawiamy sokiem z cytryny. Gotową zupę rybną podajemy udekorowaną listkami natki pietruszki.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad"