Składniki:
- 1 kg kotletów wykrojonych ze schabu dzika lub z udźca
- sól, pieprz
- mąka
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- ½ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego
- ½ szklanki grubo utartego kwaśnego jabłka
- ½ szklanki grubo utartej marchewki
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
Sposób przyrządzenia:
W mocnej torbie plastikowej umieścić porcje mięsa, dodać odpowiednią ilość mąki, sól i pieprz, wstrząsając torbą dokładnie obtoczyć w tej mieszance kotlety. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przygotowane mięso. Rumianą dziczyznę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać ½ szklanki wody i ocet, dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 2 godziny. 40 minut przed końcem duszenia dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Skorygować smak dania przyprawami i podawać.