Składniki:
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
-
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Sos:
Składniki:
-
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
- pieprz, sól, cukier do smaku
-
- 1 czerwona, oczyszczona i pokrojona w paski papryka
- 1 zielona, oczyszczona i pokrojona w paski papryka
- 1 szklanka zielonego groszku konserwowanego
- 2 pokrojone w plastry pomidory
- pokrojony w plastry ser mozzarella
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.
Toping
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć mieszając aż zmięknie. Spód pizzy posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć paseczki papryki i groszek. Całość posypać serem i popieprzyć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.