Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z kurczakiem i kiełbasą paprykową

Składniki:

    •  40 dag mąki
    •  3 dag drożdży
    •  1 łyżeczka cukru
    •  1/2 łyżeczki soli
    •  2 łyżki oliwy
    •  ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

Sos
Składniki:

    • ¾ szklanki pikantnego keczupu
    • 3 łyżki soku jabłkowego
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
    • ½ łyżeczki musztardy
    • 1 łyżka miodu
  • Sposób przyrządzenia:
    W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.

    Toping
    Składniki:

    • 20 dkg pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka pieczonego na grillu
    • 20 dkg pokrojonej w plastry kiełbasy paprykowej
    • 10 dkg blanszowanych listków szpinaku
    • 1 pokrojona w cieniutkie plastry cebula
    • 10 dkg pokrojonych na połówki pomidorków chery
    • 1 szklanka tartego sera Gołda
    • 1 szklanka tartego sera Mozzarella
    • mielony biały pieprz
  • Sposób przyrządzenia:
    Ciasto posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć warstwę pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka, plastrów kiełbasy, pomidorki oraz cebulę i listki szpinaku. Całość posypać serem i popieprzyć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *