Składniki:
-
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Sos
Składniki:
-
- ¾ szklanki pikantnego keczupu
- 3 łyżki soku jabłkowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
-
- 20 dkg pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka pieczonego na grillu
- 20 dkg pokrojonej w plastry kiełbasy paprykowej
- 10 dkg blanszowanych listków szpinaku
- 1 pokrojona w cieniutkie plastry cebula
- 10 dkg pokrojonych na połówki pomidorków chery
- 1 szklanka tartego sera Gołda
- 1 szklanka tartego sera Mozzarella
- mielony biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.
Toping
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ciasto posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć warstwę pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka, plastrów kiełbasy, pomidorki oraz cebulę i listki szpinaku. Całość posypać serem i popieprzyć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.