Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Sos
Składniki:
- ¾ szklanki keczupu
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.
Toping
Składniki:
- 30 dkg pieczonej karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 pokrojona w cieniutkie plastry cebula
- 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 20 dkg pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- 1 szklanka tartego sera Cheddar
- 1 szklanka tartego sera Mozzarella
- mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ciasto posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć warstwę pokrojonego w paseczki mięsa i pomidorki oraz cebulę. Całość posypać serami i popieprzyć, a na nich rozłożyć oliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.