Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z pieczoną wieprzowiną , oliwkami i pomidorkami

Składniki:

  •  40 dag mąki
  •  3 dag drożdży
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  2 łyżki oliwy
  •  ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

Sos
Składniki:

  • ¾ szklanki keczupu
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.

Toping
Składniki:

  • 30 dkg pieczonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 pokrojona w cieniutkie plastry cebula
  • 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 20 dkg pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 szklanka tartego sera Cheddar
  • 1 szklanka tartego sera Mozzarella
  • mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ciasto posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć warstwę pokrojonego w paseczki mięsa  i pomidorki oraz cebulę. Całość posypać serami i popieprzyć, a na nich rozłożyć oliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *