Składniki:
• 1/4 szklanki sosu sojowego
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka ziaren sezamu
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1/2 kg kurzych wątróbek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego kminku
• 2 łyżki oleju arachidowego
• 10 dag strączków groszku
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z sosu sojowego, czosnku, sezamu, oleju sezamowego i 2 łyżek wody robimy marynatę.
Wątróbki kroimy w plasterki, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę i czerwoną paprykę kroimy na plasterki i smażymy do miękkości na połowie oliwy z oliwek, na wolnym ogniu.
Wątróbki wyjmujemy z marynaty i posypujemy kolendrą, kminkiem i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek oraz olej arachidowy i smażymy wątróbki na dużym ogniu 3 – 5 minut, aż się z zewnątrz podsmażą, ale w środku pozostaną trochę różowe. Dodajemy cebulę, paprykę, strączki groszku i zalewamy marynatą.
Zmniejszamy ogień i smażymy 2 – 3 minuty. Podajemy natychmiast, posypane uprażonymi ziarnami sezamu.