Składniki:
• 12 – 16 skrzydełek kurczaka
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 kg ziemniaków
• łyżeczka gruboziarnistej soli
• 2 łyżki oleju
• ząbek czosnku
• 1/4 strąka czerwonej papryki
• 1/4 strąka zielonej papryki
• 1/4 strąka żółtej papryki
• 30 dag ogórka wężowego
• 25 dag chudego twarogu
• 25 dag jogurtu
• pół szklanki ketchupu
• sól
• pieprz
• słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka natrzeć solą. Ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze razem ze skrzydełkami.
Piec 20 minut w temperaturze 200ºC. Pomidorki naciąć na krzyż, posypać solą i pieprzem. Olej przyprawić papryką, posmarować skrzydełka na 10 minut przed końcem pieczenia. W tym samym czasie posypać ziemniaki grubą solą, a na blasze ułożyć pomidorki. Paprykę pokroić w kostkę, ogórek zetrzeć na tarce.
Twaróg utrzeć z jogurtem i drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić, dodać ogórki i paprykę.