Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk a`la CaBe

Składniki :
1.Boczek wędzony lub parzony lub gotowany ,nie surowy
2.Szynka dowolna w całości,nie w plasterkach
3.Dwie cebule średnicy 4-5 cm
4.Pół surowej papryki (czerwona lub żółta lub zielona)
5.Pieprz kajeński
6.Pieprz czarny
7.Czosnek granulowany
8.Przyprawa ostra do grilla
Sposób przyrządzenia:
Z boczku odcinamy grubą plaster,a następnie kroimy tak żeby uzyskać kwadraty o wym 4-4 cm lub 5-5 cm. Szynkę kroimy tak samo do wielkości plastrów boczku.Grubość plastrów boczku i szynki mniej więcej 5-8 mm.Cebulkę kroimy na plasterki grubości 5 mm.Tak pokrojony boczek posypujemy z jednej strony obficie czosnkiem a z drugiej strony delikatnie pieprzem kajeńskim dosłownie po pare wiórków.Plastry szynki posypujemy z jednej i z drugiej strony delikatnie pieprzem czarnym koniecznie świeżym.Z papryki kroimy cztery pięć kawałków,które posłużą nam jako korek początkowy i końcowy oraz przegródka w środku szaszłyka.Tak przygotowane składniki nabijamy na standartowy patyczek w kolejności : paryka -cebula -plaster boczku-plaster szynki-cebula-plaster boczku-plaster szynki-cebula…i tak aż do wypełnienia patyczka.po wypełnieniu patyczka zatykamy go kawałkiem papryki.obsypujemy w ten sposób przygotowany szaszłyk przyprawą Kamisa z każdej strony i smażymy go na grillu węglowym,lub grillu elektrycznym w ostateczności na oliwie.Można podawać z kiszonymi ogórkami,pieczarkami marynowanymi,pieczywem,musztardą sarepską i koniecznie z dużą ilością pivka.Czas smażenia to około 4 minut z każdej strony,a jako że kształt ma szaszłyk kwadratowy to opiekamy go cztery razy ,tak aby otrzymał ciemnobrokatowy wygląd…
smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *