Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zając w śmietanie

Składniki:


• comber i zajęcze uda
• maślanka
• 5 suszonych jagód jałowca
• pieprz
• włoszczyzna
• 1 suszony grzyb
• 0,25 l śmietany
• 10 dag masła
• 1 dag mąki
• sól

Sposób przyrządzenia:
Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance.
Następnie usunąć ostrym nożem pokrywające mięso błony.
Zająca natrzeć drobno utłuczonymi jagodami jałowca i odrobiną zmielonego pieprzu, a potem obłożyć pokrajaną w cieniutkie plasterki włoszczyzną (cebula, seler, marchew, pietruszka).
Tak przygotowany zając powinien poleżeć w chłodnym miejscu kilka godzin.
Po tym czasie jarzyny usunąć z zająca, umiarkowanie posolić.
Ułożyć w brytfannie i pokryć kawałeczkami świeżego masła.
Do brytfanny można włożyć jeden suszony grzyb, nie więcej.
Przykrytą brytfannę wstawić do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia, od czasu do czasu, zająca polewać sosem własnym. Gdy mięso jest upieczone, polewać je lekko kwaśną i gęstą śmietaną, dokładnie rozmieszaną z mąką.
Zając powinien poddusić się w śmietanie 10 – 15 minut, by sos nabrał aromatu.
Zająca dzielimy na porcje, układamy na wygrzanym półmisku i polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *