Składniki:
• 50 g mrożonego groszku
• 2 szklanki lekkiego bulionu wołowego
• 2 szklanki wody
• 1 duża cebula
• 100 ml śmietanki kremowej
• 4 kromki bułki
• 50 g masła
• szczypta mięty
• szczypta gałki muszkatołowej
• natka pietruszki do dekoracji
• sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej w rondlu masło, wrzuć posiekaną drobno cebulę i smaż przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Wsyp groszek (lekko rozmrożony), podlej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Kiedy groszek zmięknie, odlej połowę płynu, a resztę zmiksuj (razem z groszkiem i cebulą).
Jeśli nie masz miksera, przetrzyj groszek z wywarem i cebulą przez sito.
Wlej do garnka bulion, dodaj purée z groszku. Przypraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i świeżą lub suszoną miętą.
Przykryj i postaw na małym ogniu. Pokrój bułkę w kostkę, usmaż na maśle chrupiące grzanki.
Wlej do zupy połowę śmietany, a resztę ubij trzepaczką ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Wlej zupę na talerze. Do każdej porcji dodaj łyżkę ubitej śmietany, lekko zamieszaj (powstaną efektowne smugi). Wsyp grzanki, połóż po gałązce pietruszki. Elegancka, lekka zupa na wszystkie okazje.
Jeśli nie liczysz kalorii, posyp jeszcze zupę podsmażonymi paskami wędzonego boczku.