Składniki:
• 10 dag warzyw
• 20 dag brukselki
• zielona pietruszka
• kilka ziemniaków
• cebula
• 0,5 pomidora
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, oczyścić, sparzyć i pokrajać w makaroniki. Włożyć do rondla, dodać jedną pokrajaną w cienkie piórka cebulę i łyżkę masła. Posolić i gotować kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie się wydzielać przyjemna woń, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykrywką 20 minut. W tym czasie oczyścić z pożółkłych listków brukselkę, przyciąć głąbki, umyć, osączyć, pokrajać w słupki, dodać parę kartofli i wrzucić do zupy.
Zupę zapalić dodatkiem masła, wsypać posiekaną zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem, wlać do wazy, do której uprzednio włożyć należy parę plasterków świeżego pokrajanego pomidora.