przyprawić
solą, pieprzem
słodką papryką w proszku
250 g boczku
pokroić w plasterki, obwinąć nimi filety z piersi kaczki obsmażać 4�5 minut z obu stron, postawić w cieple.
Na sos porzeczkowy
150 g porzeczek
wraz z
sokiem z 1 cytryny
krótko zagotować, dodać
50 ml koniaku
otartą skórkę z 1 cytryny (niepryskanej)
100 g konfitury z porzeczek lub
100 ml soku z porzeczek
następnie wsypać
100 g cukru
wszystko razem zamieszać i włożyć do sosu wytworzonego w czasie pieczenia filetów z piersi dzikiej kaczki, przez chwilę razem gotować, do lekkiego zagęszczenia sosu.
Na ziemniaki księżnej
500 g ziemniaków
obrać, zagotować w
osolonej wodzie
i ugotować następnie do miękkości, odcedzić, odparować i natychmiast przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ostudzić, przyprawić do smaku
solą, pieprzem
startą gałką muszkatołową
dodać
50 g masła
wszystko razem dokładnie wymieszać, masę ziemniaczaną włożyć do szprycy (woreczka) do dekorowania z ozdobną końcówką, natłuścić blachę do pieczenia i wyciskać na nią jakby ciasteczka, roztrzepać
3 żółtka
i posmarować nimi ziemniaczane ciasteczka.
Temperatura zapiekania: w piekarniku tradycyjnym
(uprzednio nagrzanym) około 200°C
w piekarniku z termoobiegiem
(nie nagrzanym) około 180°C.
Czas zapiekania:
10-12 minut. Filety z piersi dzikiej kaczki z sosem porzeczkowym i ziemniakami księżnej rozłożyć na talerzach.