Składniki:
• 1 kg czerwonej papryki
• 10 dag fasoli perłowej
• 25 dag kiełbasy
• 2 łyżki oleju
• 2 cebule
• 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 3/4 szklanki śmietany
• łyżka mąki
• mielona papryka
• majeranek
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, odstawić na 2 godziny.
Zmienić wodę i ugotować. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, udusić z łyżką oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki, usmażyć. Cebulę obrać, drobno pokroić, oprószyć mąką, lekko zrumienić na łyżce oleju i tłuszczu wytopionym z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą, przecierem, śmietaną i kiełbasą, chwilę poddusić, przyprawić do smaku ostrą mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
2 comments for “Bigos z papryki”