Składniki:
• 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
• 10 dag buraczków ćwikłowych
• 1 – 2 świeże ogórki
• kilka szczypiorków
• 0,5 szklanki śmietany
• 1 – 2 jaja
• koperek
• sól
• 1 l wody
Sposób przyrządzenia:
Buraczki zetrzeć na tarce i ugotować w 1 l wody. Po ugotowaniu wywar przecedzić i ostudzić. Dodać do niego pokrajane w drobną kostkę ogórki, a także drobno pokrajany koperek i szczypior. Następnie wlać roztrzepane zsiadłe mleko i śmietanę. Do każdej miseczki lub filiżanki włożyć ćwiartkę ugotowanego na twardo jaja, po czym wlać zupę. Chłodnik podaje się z gorącymi ziemniakami. Potrawę tę poleca się szczególnie w czasie upałów.
1 comment for “Chłodnik”