Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik kurpiowski

 

Składniki:

• 2 – 3 buraki
• 3 jaja
• 1 ogórek
• 2 szczypiory
• szklanka śmietany kwaśnej
• 2 łyżki octu
• sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ugotować kilka czerwonych buraczków, obrać i drobno posiekać.
Ugotować na twardo jaja, pokrajać każde na 8 części. Świeży ogórek pokroić w małe kostki, wziąć łyżkę siekanego szczypiorku oraz kwaśną śmietanę i ocet, po czym dodać około litra zimnej wody i dobrze wszystko rozmieszać.
Dodać sól i pieprz do smaku, a następnie postawić chłodnik na lód, gdzie ma stać aż do chwili wydania go na stół.
Przystępując do tego, położyć na każdym talerzu kawałek lodu wielkości jaja kurzego i wtedy dopiero lać nań chłodnik.
Przez podanie szyjek rakowych czyni się chłodnik smaczniejszy.
W razie braku szczypiorku, można użyć drobniutko posiekanej cebuli. Podawać z jajkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *