Składniki:
• kurczak około 1,5 kg
• 1/2 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• olej do smażenia
• sól
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Poćwiartować, a następnie każdą ćwiartkę podzielić jeszcze na połowę.
Porcje kurczaka natrzeć solą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Jajko roztrzepać z 1/4 łyżeczki soli i z mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na jednolitą masę. Ciasto ma być lejące, w razie potrzeby należy dolać nieco mleka. W rondlu rozgrzać olej. Porcje kurczaka zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć po około 10 – 15 minut, w tym czasie kilkakrotnie obracać.
Podawać z zieloną sałatą, sałatką z pomidorów lub kukurydzy oraz białym chlebem.
1 comment for “Kurczak w chrupiącym cieście naleśnikowym”