Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- sok z cytryny
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
- 3 średnie jabłka
- sałata radicchio
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 25 dkg żółtego sera gouda
- olej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce, połączyć z ziemniakami, dodać jajka, dosypać mąki i dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem .Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć placki na złocisty kolor, osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Żółty ser pokroić w plastry, przełożyć nim placki, układając po 4 wieżyczki, zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni C, aż ser zacznie się topić. Obrane jabłka pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z jabłkami i orzechami. Ocet wymieszać dokładnie z solą, cukrem i pieprzem, podczas ucierania dodać oliwę. Sosem skropić sałatę, podawać z gorącymi plackami.