Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 średnich jabłek
- szczypta cukru
- sok z cytryny
- 2-3 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
- serek waniliowy homogenizowany
- ½ szklanki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i 2 jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć lekko na sicie nadmiar soku, delikatnie wymieszać. Do masy wbić, jajka, dodać mąkę, szczyptę soli. Pozostałe jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, podlać wodą, dodać goździki, cynamon i cukier, dusić do miękkości. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć placki z obu stron. Układać po 4 w stosik, warstwy na zmianę smarować masą jabłkową i serkiem waniliowym. Dobrze smakują polane gęstą śmietaną.